Identifiera gallstenssymptom: När ska du söka vård?

Gallstenar är små stenar som kan bildas i gallblåsan, ett litet organ under levern som hjälper till att smälta maten genom att lagra och frisätta galla. Gallstenar kan variera i storlek och kan vara så små som sandkorn eller så stora som en golfboll. I Sverige är gallstensbesvär en vanlig åkomma och kan påverka människor i alla åldrar, men det är oftare vuxna och äldre som drabbas. Även om många med gallstenar inte upplever några symptom, kan stenarna ibland orsaka svår smärta och andra symtom som kräver medicinsk uppmärksamhet.

Vad är gallstenssymptom

Symptom på gallstenar uppstår ofta när en sten blockerar gallgångarna som leder gallan från gallblåsan till tarmen. När gallblåsan stimuleras, till exempel efter en fet måltid, kan den inte tömma gallan ordentligt vilket leder till en ökning av trycket inuti gallblåsan och smärta. Smärtan, som ofta kallas gallstensanfall eller kolik, kan vara intensiv och kännas i övre högra delen av magen. Den kan stråla ut mot ryggen eller höger skulderblad. Andra symptom inkluderar illamående, kräkningar, uppblåsthet och indigestion. I sällsynta fall kan gallstenar leda till allvarligare tillstånd som gallblåseinflammation (kolecystit), gallgångsinflammation (kolangit) eller bukspottkörtelinflammation (pankreatit).

Hur vet jag om jag bör söka vård för gallstenssymptom

Om du misstänker att du har gallstenssymptom är det viktigt att vara uppmärksam på när och hur intensivt symptomen uppträder. Lättare symptom som gaser, uppblåsthet och smärre smärta som inte varar länge kan ofta hanteras hemma. Men om du upplever stark smärta i mer än några timmar, feber, gulfärgning av hud och ögon (gulsot), eller kraftig illamående och kräkning, bör du söka medicinsk vård omedelbart. Dessa kan vara tecken på komplikationer som kräver snabb behandling.

Diagnostik och behandling av gallstensbesvär

För att bekräfta en diagnos av gallstenar kan läkare använda olika diagnostiska verktyg som ultraljud, datortomografi (CT), magnetkamera (MRCP) eller endoskopisk retrograd kolangiopankreatografi (ERCP). Behandlingen beror på symptomens svårighetsgrad och patientens allmänna hälsa. I många fall där symptom inte förekommer eller är lindriga kan läkaren rekommendera att vänta och se, eftersom gallstenar ibland passerar naturligt. När smärta och andra symptom är allvarliga eller återkommande kan kirurgiskt avlägsnande av gallblåsan vara nödvändigt, vilket är en vanlig behandling som utförs med minimalinvasiv teknik känd som laparoskopisk kolecystektomi.

Förebyggande och hantering av gallstenssymptom

Det är inte alltid möjligt att förhindra bildandet av gallstenar, men det finns åtgärder som kan minska risken. Att upprätthålla en hälsosam vikt, äta en välbalanserad kost rik på fiber och låg på mycket bearbetat fett och kolhydrater, och regelbunden motion kan hjälpa. För de som redan lider av gallstenar kan vissa livsstilsförändringar och mediciner som ursodeoxsyra, som kan lösa upp små kolesterolgallstenar, vara till hjälp under överinseende av en läkare. Att känna till och identifiera gallstenssymptom tidigt kan också hjälpa till att undvika komplikationer och leda till snabbare behandling. Att leva med gallstenar kan vara utmanande, men genom att vara medveten om symptomen och när man ska söka medicinsk hjälp kan man hantera tillståndet effektivt och minimera risken för komplikationer. Om du eller någon nära dig upplever symtom på gallstenar, tveka inte att kontakta en läkare för rådgivning och eventuell behandling.